Skoči na glavno vsebino

Tim za vzgojno delovanje šole

Z namenom, da se zagotovi celovit in usklajen pristop k vzgojnim vprašanjem, s poudarkom na preventivi in proaktivnih dejavnostih za ustvarjanje varnega, spodbudnega in vključujočega šolskega okolja, je bil v septembru 2022 ustanovljen Tim za vzgojno delovanje šole. Tim vodi svetovalna služba, vključeni pa so predstavniki učiteljev vseh VIZ, mentor šolske skupnosti, predstavnik podružnične šole predstavnik RAP in ravnatelj.

Tim se osredotoča na preprečevanje vrstniškega nasilja, razvoj pozitivne šolske klime in spodbujanje vrednot, kot so spoštovanje, odgovornost in pripadnost skupnosti. Tesno sodeluje z učitelji, učenci, starši in zunanjimi strokovnjaki, pri čemer upošteva sodobna teoretična izhodišča za delo na področju šolske vzgoje in preprečevanja nasilja.

V šolskih letih 2022/2023 in 2023/2024 je Tim za vzgojno delovanje Osnovne šole Draga Kobala Maribor sledil sodobnim priporočilom pri načrtovanju in izvajanju dejavnosti:

· Celovit pristop: Preventivne delavnice, usposabljanja za mediacijo in sodelovanje vseh deležnikov so podprli vzpostavitev varnega okolja.

· Proaktivne dejavnosti: Organizirane so bile delavnice, predavanja in dogodki, ki so spodbujali pozitivne vrednote, socialne veščine in odgovorno vedenje.

· Alternativne oblike reševanja konfliktov: Učitelji so se usposobili za šolsko mediacijo ter trenerje vrstniške mediacije. Učitelji – koordinatorji vrstniške mediacije so aktivno izvajali usposabljanje vrstniških mediatorjev.

· Program NEON: Sistematično izvajanje delavnic programa NEON za preprečevanje nasilja v vseh oddelkih vsako šolsko leto ter dodatne delavnice po potrebi.

· Sodelovanje z zunanjimi strokovnjaki: Predavanja za učence, starše in učitelje so prispevala k celovitemu obravnavanju problematike.

· Sodelovanje z zunanjimi institucijami: Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor, CSD Maribor, Policija, Pedopsihiatrija ZD Adolfa Drolca, Mladinski dom Maribor, Compas idr.

(Skupno 11 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost